Een belangrijke vraag is of het wel mogelijk is een betere, vredevolle maatschappij te creëren, zolang de individuen in zichzelf nog geen vrede en harmonie hebben.

Individu en maatschappij
Individu en maatschappij avatar

Het is heel begrijpelijk dat mensen over heel de wereld trachten de maatschappij te veranderen door politiek, acties, terreur, drukkingsgroepen, ontwikkelingshulp, enz.

Maar de grote vraag is toch, kunnen individuen die zelf niet weten wat harmonie is, wat innerlijke vrede is, die dus zelf permanent in een innerlijke strijd leven zoals bijna iedereen, kunnen die wel de juiste handelingen stellen, waaruit dan een vredige maatschappij zou ontstaan ? Is het niet een beetje als een groep blinden die een schilderij maken ? Het conflict tussen het individu en de maatschappij is er een van elk individu, dat niet in staat is tot helder waarnemen. Het besef dat je zelf het beeld schept dat je van de maatschappij hebt, is hierin essentiëel.

Share

2 Reacties tot „Individu en maatschappij
Individu en maatschappij avatar

 • Welkom hier Mina,

  Zeker zijn we allemaal uniek en waardevol. De vraag is hoeveel mensen de moeite nemen om vrede in zichzelf en met de wereld te zoeken. De wereld heeft vredevolle mensen nodig maar bovendien met noodzakelijk “inzicht”, want sommigen gaan met de beste wil dingen doen om te helpen, terwijl ze onwetend nog meer miserie en conflict veroorzaken. Voorbeelden: missionarissen die hun geloof opdringen aan een volk en daarbij de eeuwenlang opgedane natuurkennis opzij schuiven. Of medicijnen toedienen die meer schade aanrichten op lange termijn, soms zelfs middelen die in het Westen verboden zijn wegens te toxisch. Of dingen propageren zoals melkpoeder, antibiotica, wit meel, geloof, nationalisme, enz. Ik bedoel maar, zonder inzicht in de natuurwetten en echte spirituele harmonie kun je goedbedoeld toch schade aanrichten.

  Misschien kunnen we via deze site iets bijdragen.
  Pieter I.S.

 • Mina:

  Hey,

  Ik begrijp je redenering, maar ik geloof ook dat er andere opvattingen daarover moeten bestaan. Bv.Een groep blinden zijn we wel, maar we zijn ook alemaal uniek en zeer waardevol. Ik vind dat elk mens de taak voor zichzelf moet nemen om vrede met zichzelf te vinden en vormen van acceptatie met zichzelf en de wereld moet vinden. Want dat zorgt uiteindelijk voor een vredige maatschappij.
  We gaan het kunnen , we moeten erin geloven.

  xxxx

Geef een reactie

Switch to English site
☼ Spiritueel netwerk ☼
www.spiritoo.com is het spiritueel sociaal netwerk met andere visie ivm privacy, zonder reclame, enz. Ga eens verkennen.
Goedgekeurd label

isapproved

Dit eigen label geven we aan projecten die wijzelf of vrienden hebben kunnen ervaren en die we uitstekend vinden. Ze genieten ons vertrouwen en liggen in de lijn van onze site, dus met een onafhankelijke spirituele instelling.