Een belangrijke vraag is of het wel mogelijk is een betere, vredevolle maatschappij te creëren, zolang de individuen in zichzelf nog geen vrede en harmonie hebben.

Wat is onafhankelijke spiritualiteit ?
Wat is onafhankelijke spiritualiteit ? avatar

Dit komt uit ons oud forum

Pieter Indep. Spirituality:

Wij verstaan onder onafhankelijke spiritualiteit:

Alles met betrekking tot het spirituele leven, zonder het aannemen van dogma’s uit georganiseerde godsdiensten, sekten, zogenaamd heilige boeken, goeroes, heiligen, boddhisattva’s, enz…

Omdat dit alles geen oorspronkelijk inzicht is, maar tweedehands-informatie, geloof, gevormd door anderen en door ons aanvaard via onze conditionering.
Dat neemt niet weg dat deze bronnen interessante informatie kunnen bevatten, die we wel met open geest willen onderzoeken.

Het gaat over open staan om alle dimensies van het leven zelf te zien, tegenover je laten beperken door de oogkleppen van het geloof.

Pieter

Eric:

Dag Pieter

Over onafhankelijk spiritualiteit zou ik willen zeggen dat je je een gelukkig mens moet prijzen als je in staat bent om onafhankelijke spiritualiteit te bedrijven. Voor de “meeste” mensen is dit nog ver weg omdat zij niet kunnen leven met de angst en onzekerheid die het met zich mee brengt. Zij willen antwoorden hebben en zijn niet instaat om die zelf te zoeken. Daarom voelen zij zich prettig bij de conditionering van de maatschappij, ondanks dat het ook zijn tekortkomingen heeft. De prikkel om daar uit los te breken weegt blijkbaar niet op tegen de angst onzekerheid die je daarbij tegen komt.

Gegroet
Eric

Pieter I.S.:

Eric schreef:
Over onafhankelijk spiritualiteit zou ik willen zeggen dat je je een gelukkig mens moet prijzen als je in staat bent om onafhankelijke spiritualiteit te bedrijven.

Inderdaad. Maar je bedrijft het niet. Het is er vanzelf als de afhankelijkheid wordt doorzien.

Eric schreef:
Voor de “meeste” mensen is dit nog ver weg omdat zij niet kunnen leven met de angst en onzekerheid die het met zich mee brengt. Zij willen antwoorden hebben en zijn niet instaat om die zelf te zoeken. Daarom voelen zij zich prettig bij de conditionering van de maatschappij, ondanks dat het ook zijn tekortkomingen heeft. De prikkel om daar uit los te breken weegt blijkbaar niet op tegen de angst onzekerheid die je daarbij tegen komt.

Dat is juist wat ik hier wil doorbreken. Inzicht doet angst verdwijnen. De conditionering is een schijnzekerheid. Het is een cirkel: de conditionering is een zelfgemaakte en zelfonderhouden gevangenis, die de angst creëert om dit los te laten en het idee dat je het niet zelf kan. Het is geen lange weg om dit in te zien, zoals dikwijls wordt voorgehouden.

De heldere geest ligt te wachten, achter de wolken van gedachten.

Pieter

Oerliefde:

Je kunt mensen niet overtuigen om tot inzicht te komen; die overtuiging zullen ze zelf moeten vinden.

Pieter I.S.:

Inderdaad. Het is hier zeker niet de bedoeling om mensen te overtuigen. De communicatie over onafhankelijke spiritualiteit is bedoeld voor mensen die zich vragen stellen. Als ze hier iets vinden dat een licht doet opgaan is het goed.

Is dat niet dan is het ook goed.

Pieter

Oerliefde:

 

Pieter I.S. schreef:
Inderdaad. Het is hier zeker niet de bedoeling om mensen te overtuigen.


Toch krijg op dit forum sterk de indruk dat je een soort kruistocht bent begonnen tegen conditionering … getuige de volgende uitspraak van je uit een andere rubriek.

Pieter I.S. schreef:
Het is niet omdat een bepaalde conditionering fijn aanvoelt dat het een goede zaak is. Drugs voelen ook fijn aan.


Ik ben het volledig met je eens dat conditionering de bron is van veel geestelijke armoede, maar ik ben het er niet mee eens dat je dat kunt doorbreken door het maar de grond in te trappen en als “slecht” te veroordelen.

Naar mijn mening kun je conditionering alleen doorbreken door het met liefde en respect te benaderen en er begrip voor op te brengen. Alleen dan zullen mensen luisteren naar wat je te zeggen hebt en eventueel bereid zijn om te veranderen.

Pieter I.S.:

Beste,

Ik wil hier nogmaals herhalen dat mijn bijdrage niets te maken heeft met bestrijding van wat dan ook. Laat ons niet over woorden vallen. Woorden zijn nu eenmaal nodig om te communiceren. Het woord is het feit niet. Ik wijs enkel op feiten. Wat men daarmee doet ziet men zelf wel. Als ik zeg dat iets geen goede zaak is, bedoel ik “niet bevorderlijk voor de harmonie van de geest”. Wie zich daardoor aangevallen voelt zal natuurlijk afhaken, maar deze site vereist wel een zekere openheid van geest.

Pieter

Share

Geef een reactie

Switch to English site
☼ Spiritueel netwerk ☼
www.spiritoo.com is het spiritueel sociaal netwerk met andere visie ivm privacy, zonder reclame, enz. Ga eens verkennen.
Goedgekeurd label

isapproved

Dit eigen label geven we aan projecten die wijzelf of vrienden hebben kunnen ervaren en die we uitstekend vinden. Ze genieten ons vertrouwen en liggen in de lijn van onze site, dus met een onafhankelijke spirituele instelling.