Een belangrijke vraag is of het wel mogelijk is een betere, vredevolle maatschappij te creëren, zolang de individuen in zichzelf nog geen vrede en harmonie hebben.

Moraal en ethiek
Moraal en ethiek avatar

De moraal die op een bepaald moment door de maatschappij wordt aanvaard, is bepaald door de gezamelijke conditionering van de burgers. Dit verandert permanent in de tijd en verschilt volgens de plaatselijke cultuur. Moraal wordt aangepast aan de vermeende behoeften. De ene keer heet iets moord en wordt het afgekeurd, de andere keer heet het oorlog en wordt het op grote schaal toegejuicht. Meestal wordt de mens dan ook nog boven alle ander leven verheven. Terwijl hij meestal uitblinkt in disharmonie en vernieling van zichzelf, zijn medemensen en de natuur. Kan deze ethiek een objectieve basis zijn om te weten hoe te leven ? Toch zullen we er wel rekening mee moeten houden hoe de maatschappij in elkaar zit, en dus ook met die geldende moraal. De media spelen ook een grote rol in wat op een bepaald moment als ethisch verantwoord beschouwd wordt. Deze dagelijkse conditionering wordt door velen amper opgemerkt, ook omdat ze zich dikwijls onbewust afspeelt. Gewoon de meerderheid volgen is immers gemakkelijk.

Share

Geef een reactie

Switch to English site
☼ Spiritueel netwerk ☼
www.spiritoo.com is het spiritueel sociaal netwerk met andere visie ivm privacy, zonder reclame, enz. Ga eens verkennen.
Goedgekeurd label

isapproved

Dit eigen label geven we aan projecten die wijzelf of vrienden hebben kunnen ervaren en die we uitstekend vinden. Ze genieten ons vertrouwen en liggen in de lijn van onze site, dus met een onafhankelijke spirituele instelling.