Een belangrijke vraag is of het wel mogelijk is een betere, vredevolle maatschappij te creëren, zolang de individuen in zichzelf nog geen vrede en harmonie hebben.

Wat met geloof, godsdiensten en sektes?
Wat met geloof, godsdiensten en sektes? avatar

Geloven houdt altijd een risico in. Het is eigenlijk een gok, in de hoop dat het geloofde ook met de waarheid overeenstemt. Maar op wat is ons geloof gebaseerd ? Eens te meer is het onze conditionering die bepaalt wat we geloven. Opvoeding, cultuur, “intuitie” laten ons besluiten om een bepaald geloof aan te hangen, of ons juist ertegen af te zetten. Maar hoe betrouwbaar zijn die conditioneringen ? Wat heeft dit met de werkelijkheid te maken ? En waarom willen we geloven ? Waarom aanvaarden we het gezag van een organisatie, heiland, goeroe, profeet of paus die “weet” ? Hoe kunnen we dit beoordelen vanuit onze eigen onwetendheid ? Waarom zou je ooit iets geloven of zomaar aannemen dat je zelf niet inziet ? Kan je niet even goed open staan voor alles zonder iets als een kloon over te nemen ? Zelfs de geschiedkundigen zijn er intussen achter dat bv. het katholicisme volledig achterhaald is en uit een verbastering van heidendom en Egyptische elementen is voortgekomen. Maar ja, wie wil er nu totaal zonder geloof leven, al was het maar het geloof van de atheist dat er niets bestaat buiten wat we kunnen zien met onze ogen ? Weinigen hebben de moed om ahw naakt in de wereld te staan en het “zwarte gat der onwetendheid” recht in de ogen te kijken. Alle zogenaamd heilige boeken, profeten en goden opzij te zetten. De geest heeft echter de volle vrijheid nodig die pas kan ontstaan zonder geloof, om zelf te kunnen onderzoeken wat werkelijk is. Natuurlijk bestaan er vele verschijnselen in de astrale wereld, die door geloof gecreëerd en opgeroepen worden en zo mensen overtuigen. Maar de symbolen en rituelen die in godsdiensten en sekten worden gebruikt, zijn slechts menselijke afgietsels van wat misschien ooit door iemand zou kunnen beseft zijn. Ze leiden ons enkel af van de werkelijkheid. Om echt iets nieuws te kunnen ontdekken, moeten we dus vrij zijn van alle conditioneringen. Ook wat hier beweerd wordt kun je dus niet zomaar aannemen. Wel zelf onderzoeken.

Share

Geef een reactie

Switch to English site
☼ Spiritueel netwerk ☼
www.spiritoo.com is het spiritueel sociaal netwerk met andere visie ivm privacy, zonder reclame, enz. Ga eens verkennen.
Goedgekeurd label

isapproved

Dit eigen label geven we aan projecten die wijzelf of vrienden hebben kunnen ervaren en die we uitstekend vinden. Ze genieten ons vertrouwen en liggen in de lijn van onze site, dus met een onafhankelijke spirituele instelling.