Een belangrijke vraag is of het wel mogelijk is een betere, vredevolle maatschappij te creëren, zolang de individuen in zichzelf nog geen vrede en harmonie hebben.

Uit een forumgesprek over meditatie
Uit een forumgesprek over meditatie avatar

Pieter: Is het niet zinvol zich af te vragen wat meditatie eigenlijk is ? Is het gewoon wat amusement om spirituele ervaringen te krijgen ? Wil je ontsnappen uit de werkelijkheid ? Of wil je één worden met het oneindige ? Als je je baseert op een meditatie-systeem, bouw je dan niet gewoon verder op je dualistische geest, die in zijn verwarring zoekt naar een begrijpelijke manier om uit de dagelijkse werkelijkheid te ontsnappen, om in een andere wereld van vrede terecht te komen ? En hoe ga je dat systeem kiezen ? Vanuit je verwarde geest uiteraard. Of je gaat je baseren op wat anderen zeggen over een methode die naar het schijnt tot verlichting leidt. Dit is een illusie.

De geest kan wel lange tijd gesust worden met mantra’s of concentratieoefeningen, als een soort hypnose. Maar het heeft niets te maken met werkelijk aanwezig zijn in het heden of met werkelijk in harmonie zijn. De dualistische geest kan zich onmogelijk omzetten in een niet-dualistische geest. Trouwens, wie is het dan die dat doet ? Inderdaad het ego. Zolang het ego aanwezig is, ontbreekt de ruimte voor het oneindige. Je kan dus nooit gaan mediteren. Meditatie kan je overkomen als je helder en wakker bent, maar zeker niet op het moment dat je het wilt of ernaar verlangt, of je geest aan de ketting van een systeem hebt gelegd.

Het kan je geest inderdaad tijdelijk onder controle houden, maar het lost niets echt op. Het verandert niets. Trouwens die “controle” verraadt al een geforceerde toestand. Als je geest deze manier van functioneren “overneemt” werkt hij automatisch en ben je niet helder en wakker, integendeel je bent verdoofd. Het piekeren en de constante stroom van gedachten maakt deel uit van de evolutie van de mens op een bepaald punt. Maar tegelijk is het de permanente creatie en het onderhouden van de illusie van het ego, dat volledig afgescheiden is van het oneindige, van de werkelijkheid.

Share

Geef een reactie

Switch to English site
☼ Spiritueel netwerk ☼
www.spiritoo.com is het spiritueel sociaal netwerk met andere visie ivm privacy, zonder reclame, enz. Ga eens verkennen.
Goedgekeurd label

isapproved

Dit eigen label geven we aan projecten die wijzelf of vrienden hebben kunnen ervaren en die we uitstekend vinden. Ze genieten ons vertrouwen en liggen in de lijn van onze site, dus met een onafhankelijke spirituele instelling.