Een belangrijke vraag is of het wel mogelijk is een betere, vredevolle maatschappij te creëren, zolang de individuen in zichzelf nog geen vrede en harmonie hebben.

Wat is Ayurveda?
Wat is Ayurveda? avatar

Dit is een bericht uit ons oud forum (2005).

Katrien:

Ayurveda, een woord uit het sanskriet, betekent letterlijk, ‘de kennis van het leven’. Deze oude wetenschap, meer dan 2500 jaar geleden voor het eerst neergeschreven, heeft, zoals andere modellen van holistische geneeskunde, de totale gezondheid van de mens voor ogen: lichamelijk, emotioneel en spiritueel. 
De ayurveda gaat ervan uit dat wij bestaan uit 3 subtiele levensenergieen, ook dosha’s genoemd, namelijk vata (lucht+ether), pitta (vuur), en kapha (water+aarde). Elk van ons wordt geboren met een uniek evenwicht tussen deze 3 dosha’s, dat is onze constitutie, onze ware aard. 
In de loop van ons leven brengen omgeving, voeding, stress, trauma,… de dosha’s uit balans, waardoor ziekte ontstaat. 
De bedoeling van ayurveda is om terug te gaan naar die oorspronkelijke staat, dit door middel van massage, kruiden, voeding en manier van denken en leven. 
Als we onze constitutie, onze ware aard volgen, en dus luisteren naar ons lichaam, gaan we ziekte tegen, en creeren we de basis voor een lang en gelukkig leven. 

Katrien

Evey:

Hey Katrien, 
Als ik zou kiezen om volgens een Ayurvedische manier te gaan leven, hoe zou mijn voeding er dan uit zien? Ik neem aan dat dit af hangt van het type maar wordt er dan ook vlees, vis, gevogelte gegeten of is het puur vegetarisch of zelfs veganistisch? Kunnen alle kruiden en andere ingredi?nten hier verkregen worden? 
Groetjes, Evey

Katrien:

He Evey, 

ayurvedisch leven is in regel niet gelijk aan vegetarisch eten, maar hangt inderdaad af van uw constitutie en gezondheidsstaat op dat moment. Bij voorbeeld, iemand wiens vata veel te hoog staat (lucht en ether) zou wel baat kunnen hebben met een stukje vis (of vlees, maar dat raad ikzelf niet graag aan, er zijn zeker alternatieven). 
Dit is hetzelfde met zuivel, voor de ene mens kan een glas (verse!!!) melk heel helend zijn, voor de andere zo goed als vergif; ook dat hangt af van uw constitutie en huidige staat. 
De ayurveda heeft een heel ruime visie op het leven, gezondheid, denken en doen. Het gelijke vermeerdert het gelijke. Heb je te veel hitte in je systeem, dan zou je meer verkoelende zaken moeten eten, is er koelte, stagnatie in vb. je maag, dan zou je verwarmende kruiden kunnen nemen om het vuur terug aan te wakkeren. 
Er is dus geen standaardregel van wat absoluut niet mag, of moet, het is een holistische visie die de persoon heel individueel benadert, en van daar een dieet voorschrijft van wat je best wel, en wat je best absoluut niet zou eten. 
En alle kruiden zijn hier te verkrijgen, hoewel je dikwijls met de kruiden van bij ons ook al een heel eind springt. 
groetjes 
Katrien

Guido

Inderdaad katrien, 

Ayurveda is dagelijks luisteren naar je lichaam en daar op allerlei manieren op een speelse manier mee omgaan. 
In je voeding, je levenshouding (hoe ga ik om met de dingen die elke minuut op me afkomen?), je manier van denken. 
Ben ik me bewust van m’n lichaam en speel ik in op de signalen die het mij geeft. Dan verzorg ik de tempel van mijn ziel en bereik ik geluk.

Carlo:

Beste Katrien, 

Heb jij ervaring met ayurvedische behandeling van psoriasispatiënten? 

Groetjes, 
Carlo

Katrien:

Beste Carlo, 

ik heb in de praktijk niet echt ervaring met psoriasis-patienten, maar ik denk wel deze aandoening ayurvedisch te kunnen behandelen, met succes. Dit door gebruik van kruiden, door te ontgiften en de voeding aan te passen. Ik zie het als een leveraandoening, en daar kan je toch wel heel specifiek op werken. 

groetjes 
Katrien

Carlo:

Beste Katrien, 

Vanwaar je conclusie dat een leverbehandeling evt soelaas zou kunnen brengen ? 

Groetjes, 
Carlo

Katrien:

Beste Carlo, 

ik heb een tijd geleden wat opzoekingswerk gedaan naar aanleiding van een man die ik was tegengekomen met psoriasis (niet als klant). Volgens mij is psoriasis het gevolg van toxines in het bloed. In de eerste plaats zie ik als behandeling hiervoor het activeren van de bloedreinigende functies van de lever, en een algeheel lever-gericht dieet. Als de lever optimaal functioneert, kan het lichaam (het bloed,…) zich ontdoen van de afvalstoffen, via de spijsvertering, niet via de huid. 
Ik hoop dat ik u nu iets duidelijker heb kunnen antwoorden. Dit is zoals ik het zie, maar ik heb u al gezegd, ik heb nog geen persoon met psoriasis in de praktijk behandeld. 

groetjes 
Katrien

Share

Geef een reactie

Switch to English site
☼ Spiritueel netwerk ☼
www.spiritoo.com is het spiritueel sociaal netwerk met andere visie ivm privacy, zonder reclame, enz. Ga eens verkennen.
Goedgekeurd label

isapproved

Dit eigen label geven we aan projecten die wijzelf of vrienden hebben kunnen ervaren en die we uitstekend vinden. Ze genieten ons vertrouwen en liggen in de lijn van onze site, dus met een onafhankelijke spirituele instelling.