Een belangrijke vraag is of het wel mogelijk is een betere, vredevolle maatschappij te creëren, zolang de individuen in zichzelf nog geen vrede en harmonie hebben.

Worden wij wakker – Interview met Marcel Messing
Worden wij wakker – Interview met Marcel Messing avatar

Als men het hele interview bekijkt met Marcel Messing over zijn boek, lijkt het wel over een avonturenboek te gaan. Hij haalt 101 feiten aan, die hij zodanig verbindt, dat ze in zijn paranoïde theorie passen.

Natuurlijk staat onze maatschappij bol van de wantoestanden en ongezonde, negatieve ontwikkelingen, waarvan sommige onze privacy bedreigen, maar gelukkig wordt dit niet geregisseerd door een eensgezinde groep. Zo intelligent zijn de regeringen niet, om wereldwijd – verborgen – samen te werken tegen de rest van de mensheid.

Hij sleept er werkelijk alles bij, Atlantis, buitenaardsen, internet, nanochips, Tolkien, meditatie, … Een perfect filmscenario volgens mij, maar we zijn niet zo naïef om het voor werkelijkheid te houden. Niet?
Is er al niet genoeg angst in onze wereld?
Als men eenmaal een theorie heeft, is het niet moeilijk er overal “bewijzen” voor te vinden, als men maar genoeg fantasie heeft en sterk kan “hineininterpretieren”.
Ik zeg niet dat het allemààl nonsens is, maar wel zijn belangrijkste gevolgtrekking, namelijk dat al die elementen deel uitmaken van een reusachtig complot tegen de mensheid, geleid door de regeringen.
Er zijn vele redenen waarom dit volgens mij niet kan, o.a.:

1. Er is geen duidelijke scheiding te maken tussen “koningshuizen/regeringen en de “gewone” bevolking. Dat loopt door elkaar, zelfs de bloedlijnen.

2. Het zou toch te gek zijn dat er dan in de hele wereld niemand van die “onderdrukkers” is die op één of andere manier daarmee naar buiten is gekomen, door een conflict binnen die groep. Of zijn die allemaal zo superintelligent dat er niemand een fout maakt en dat ze in onderlinge harmonie leven?

3. Veel van de controles die men doet met chips, camera’s e.d zijn vanuit praktisch oogpunt, efficiëntie, veiligheidsgevoel, marketing, enz. omdat het nu technisch mogelijk is (ik keur dit zeker niet goed en spreek me niet uit over het effect, maar het wordt niet gedicteerd van bovenaf). Natuurlijk proberen velen er greep op te krijgen voor eigen voordeel. Ik sta zelf afkerig tegen al die controlesystemen. Alle email en internetverkeer wordt geregistreerd.

4. Het internet zou een systeem zijn om ons collectief in de hand te houden? Integendeel. Alle informatie is nu veel universeler te bereiken. Natuurlijk zijn er wel pogingen om dit in te perken.

5. Veel van zijn beweringen zijn uit hun verband gerukt, omdat het hem goed uitkomt in zijn stelling.

6. Sommige zaken zijn onjuist, zoals het feit dat men volledige controle kan krijgen over iemand door de chips in te planten die momenteel of in de nabije toekomst bestaan. De meermaals genoemde professor Petit uit Frankrijk is met zijn sterke beweringen nergens terug te vinden en zeker geen autoriteit zoals Messing zegt.

7. De meeste voorspellingen die hij deed voor 2008 zijn alleszins niet uitgekomen.

Leven we in een wereld van macht? Ja.
Is die macht gecentraliseerd? Nee. Niet in deze maatschappij vol individualistische egoisten die allemaal een deel van die macht willen voor zichzelf.
Het doet mij allemaal sterk denken aan de Da Vinci Code. Heel spannend en interessant, met heel wat juiste feiten, maar als geheel een fabel. Veel mensen houden het voor waarheid en het is een bestseller.

In wakkere toestand te bekijken. Reacties welkom.

Share

1 Reactie tot „Worden wij wakker – Interview met Marcel Messing
Worden wij wakker – Interview met Marcel Messing avatar

 • Saul:

  Hallo Pieter,

  Goed om te lezen dat Messing’s boek nogal paranoide is; die indruk had ik zelf ook al-ben nu halverwege het boek en vind het hier en daar nogal overtrokken. Bovendien (met het oog op Messing’s kritiek op Bush) is er nu een president die een heel andere koers vaart.
  Wel maak ik mij zorgen over de digitalisering van de maatschappij; als die niet gepaard gaat aan een sterk ethiek beleid met rechten voor de burger vrees ik het ergste. Dat mogen we nooit onderschatten !

  Wat betreft de Da Vinci Code, tuurlijk is er veel fictie, maar het klopt wel dat het Christendom zoals wij dat kennen feiten verzwijgt/verdraait en dat de essentie van Jezus’ boodschap veruiterlijkt is-het is m.i. een kentering in de tijd dat Dan Brown hierop de aandacht vestigt.

  Saul

Geef een reactie

Switch to English site
☼ Spiritueel netwerk ☼
www.spiritoo.com is het spiritueel sociaal netwerk met andere visie ivm privacy, zonder reclame, enz. Ga eens verkennen.
Goedgekeurd label

isapproved

Dit eigen label geven we aan projecten die wijzelf of vrienden hebben kunnen ervaren en die we uitstekend vinden. Ze genieten ons vertrouwen en liggen in de lijn van onze site, dus met een onafhankelijke spirituele instelling.