Een belangrijke vraag is of het wel mogelijk is een betere, vredevolle maatschappij te creëren, zolang de individuen in zichzelf nog geen vrede en harmonie hebben.

Leiden meditatietechnieken tot inzicht?
Leiden meditatietechnieken tot inzicht? avatar

Er is een ruime keuze uit verschillende technieken om te mediteren. Althans wat men mediteren noemt. Ik bedoel hier niet de relaxatietechnieken om te ontspannen, maar meditatie om tot echt inzicht in jezelf en je bestaan te komen. Boeddhisme, yoga, transcendente meditatie, noem maar op. De vraag is of deze technieken wel tot echt inzicht leiden. Een techniek is dualistisch, gebaseerd op kennis. Kan men via kennis, via het dualistische tot eenheid komen? Ah, maar we vertrouwen op degene die ons die methode aanleert. Je gaat dus met je verwarde, dualistische geest een oordeel moeten vellen over het feit of iemand anders, die welbekende goeroe, echt inzicht heeft, zodat hij/zij voor jou de juiste richting kan bepalen. Hoe ga je deze mens valideren? Aan de hand van de reputatie? Dat is bijna een garantie op dwaalwegen, vermits de meeste mensen op dezelfde basis steunen. Daardoor kan iemand die op een slimme manier de goeroe speelt enorm aanzien verwerven. Ga je daarentegen op je gevoel af? Maar je gevoel is een deel van je conditionering, niet? Steunen op iemand anders zijn/haar oordeel of op een eeuwenoude methode is dus alles behalve inzicht. Het enige wat je dus kan doen is zelf rechtstreeks kijken in jezelf, zodat je het hele ego-bewustzijnsgebeuren doorziet. Als dit echt gebeurt, dan zwijgt de drukke denkmachine en is meditatie vanzelf ontstaan. En neem dit vooral niet zomaar van me aan.

Pieter

Share

Geef een reactie

Switch to English site
☼ Spiritueel netwerk ☼
www.spiritoo.com is het spiritueel sociaal netwerk met andere visie ivm privacy, zonder reclame, enz. Ga eens verkennen.
Goedgekeurd label

isapproved

Dit eigen label geven we aan projecten die wijzelf of vrienden hebben kunnen ervaren en die we uitstekend vinden. Ze genieten ons vertrouwen en liggen in de lijn van onze site, dus met een onafhankelijke spirituele instelling.