Een belangrijke vraag is of het wel mogelijk is een betere, vredevolle maatschappij te creëren, zolang de individuen in zichzelf nog geen vrede en harmonie hebben.

Goeroe’s: noodzaak of belemmering?
Goeroe’s: noodzaak of belemmering? avatar

Omdat iedereen zegt dat die of die persoon, liefst met baard en lang kleed, “verlicht” is of “satori” heeft bereikt, wordt er al meteen met een speciaal ontzag naar geluisterd. Dit terwijl we eigenlijk totaal niet weten wat er in die persoon omgaat. Misschien heeft de juffrouw in de winkel om de hoek wel een veel harmonischer geest dan die bekende figuur. Het idee dat een goeroe jou dat zo begeerde inzicht kan overbrengen of je met zijn spiritueel gezag leiden is in vraag te stellen. Het kan jaren van je leven(-s) kosten en het zou wel eens kunnen leiden tot een eindeloze, frustrerende dwaaltocht, met alle gevolgen van dien, zoals spirituele arrogantie, asociaal gedrag, zieltjeswinnerij, waanzin, enz. Als je de goeroe echter beschouwt als iemand die je een spiegel voorhoudt, waardoor je jezelf beter leert kennen, is het een andere benadering, maar dan is elke confrontatie met iedereen en alles je goeroe.

Share

Geef een reactie

Switch to English site
☼ Spiritueel netwerk ☼
www.spiritoo.com is het spiritueel sociaal netwerk met andere visie ivm privacy, zonder reclame, enz. Ga eens verkennen.
Goedgekeurd label

isapproved

Dit eigen label geven we aan projecten die wijzelf of vrienden hebben kunnen ervaren en die we uitstekend vinden. Ze genieten ons vertrouwen en liggen in de lijn van onze site, dus met een onafhankelijke spirituele instelling.